söndag 28 oktober 2012

Kycklingarna är nu 3 dagar

Plymouth Rock kyckling ca 3 dagar
De kycklingar som kläcktes i torsdags är nu tre dagar gamla och börjar bli rejält pigga och aktiva. De äter och dricker bra och tycks klara sig fint under sitt lilla värmetak.

De sprätter och har även börjat sandbada, eller "bala", vilket ser ganska kul ut då de är så små och ganska klumpiga.
Det var leveransproblem med startfoder för kycklingar på Granngården, men de har istället fått vanligt allfoder för höns, där jag malt sönder de lite större pelletsen till mjöl som kycklingarna kan äta utan problem. Dessutom får de lite tillägg i form av hirsfrön, majsmjöl, vetegroddar och malda havregryn. Även lite ytterst finklippt gräs har de fått smaka på. Det är viktigt att ha koll på kycklingarnas avföring, den ger bra koll på hur deras magar fungerar och att de får i sig mat och vatten ordentligt.


Kycklingar behöver mycket mat.
Buren de bor i står just nu inomhus hemma i väntan på att kycklingarna ska klara sig igenom de första mest kritiska dagarna, samt att jag nyss målat i hönshuset och vill låta färgen torka ordentligt innan de får flytta in där.

På tvärrandiga Plymouth Rock är det möjligt att få en viss uppfattning om kycklingarnas kön utifrån deras fläck uppe på huvudet och även att hönorna oftast är något mörkare i färgen rent allmänt. Fläcken uppe på huvudet är normalt sett mindre och mer avgränsad på hönorna och större och mer utbredd på tupparna. Jag har dock inte riktigt satt mig och analyserat varje kyckling, men helt klart finns där både hönor och tuppar bland småttingarna och jag uppskattar det till ungefär hälften av varje...
Som exempel på detta se på bilden intill kan man se typisk höna för den kyckling som står på vänstra sidan om fodertråget och den kyckling som är högra sidan högst upp är en tupp.
Det är dock inget helt säker metod.

En av de 10 kycklingarna är dock inte riktigt på samma nivå som de andra, utan är mindre och svagare och verkar ha svårt att hänga med. Den dricker bra om man sätter den intill vattenautomaten, men tycks inte ha något intresse för maten utan vill endast ligga kvar i värmen.
För att ge den en chans att komma ikapp så har vi nu satt den med egen värmekälla och mat och vatten intill. Vi testade även att ge den lite honungsvatten för att se om den skulle pigga på sig lite, men osäkert om det gjorde tillståndet bättre.
Risken är nog stor att den lilla klenisen inte kommer att klara sig, men vi ger den någon dag till och håller tummarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar