måndag 10 december 2012

Höns och rovdjur

Vi människor äter gärna höns, eller "kyckling" som det oftast kallas. Det är vi inte ensamma om! Tyvärr så är det många olika rovdjur som gärna sätter tänderna i våra höns och vi hönsägare vill såklart helst inte dela med oss till räv, mink, iller, mård, duvhök, m.fl...

Vill vi vara säkra på att få ha våra höns i fred, så krävs det oftast att vi hjälper till att skydda dem. Många hönsägare har dock hönsgården enbart som något att hålla hönsen instängda i och inte för att skydda sina höns från utomstående faror som vilda djur eller lösspringande hundar...
Likaså är hönshuset oftast mer ett skydd mot väder och vind, än ett skydd mot nattliga inkräktare.

När sedan "olyckan" är framme och hönsägaren finner sina djur borta eller döda, så riktas ilskan oftast mot rovdjuret som då framställs som både elakt och vedervärdigt. Trots att ett rovdjur gör det den ska göra, den fångar bytesdjur för att äta. Att sedan många rovdjur får "fnatt" och dödar mer än nödvändigt då de tagit sig in i hönsgården eller hönshuset, beror främst på att det uppstår en onaturlig situation där rovdjuret befinner sig tillsammans med så många bytesdjur som inte flyr (de kan ju inte) att instinkten att döda "slår över". Det här gäller även "snälla" hundar osv.

Det är alla djurägares skyldighet att skydda sina djur på bästa sätt genom att se till att de har ett bra skydd mot rovdjur! 

Hönsens evolution - från rovdjur till bytesdjur.
Genom att bygga hönshus och hönsgårdar med rätt material och på rätt sätt, eliminerar vi risken med att våra höns blir rävmat eller att kråkorna tar de små kycklingarna.
Vi kan också se till att hålla rovdjuren borta från våra höns genom att inhägna tomten med t.ex elstängsel om vi vill kunna ha våra höns frigående på dagarna. Men då finns det fortfarande risk att rovfåglar kan komma åt hönsen.

Men rovfågel är oftast inget större problem. I naturen väljer de ut svaga och långsamma djur som byten. Höns är som regel ganska vaksamma och håller bra utkik i luften och ska normalt sett ha ganska stor chans att klara sig om de bara har tillräckligt med buskar och annan vegetation att söka skydd under.

Det är lite ironiskt att våra höns idag ligger så långt ner i födokedjan när de faktiskt för länge sedan var de som låg på toppen, men sånt är väl livet antar jag... Skyll inte på rovdjuren! Idag är det vår uppgift att se till att hålla våra höns trygga och säkra!


2 kommentarer:

  1. Bra skrivet,hönsgården ska vara säkert byggd.. rovdjuren följer naturliga instinkter..
    Vad det gäller rovfåglar så kan de vara ett stort problem,har de lyckats att slå en höna så återkommer de dag efter dag,de är dessutom fridlysta så näta taket eller stänga in hönsen i hönshuset är enda alternativet..

    SvaraRadera
  2. Väldigt trevligt att läsa dina inlägg! Och framförallt detta då jag ofta läser om folk som blir så förbannade på olika sorters rovdjur som du skriver tar dom för att överleva själva! Självklart är de vi hönsägares fel om dom blir tagna då de finns alla möjliga sätt att förhindra de. Är själv nybörjare på höns och har 9 st 11 veckors hemma☺ och nu vill jag veta könen på dom. Har bett en tjej om hjälp så de blir spännande! Ha de bra o tack för trevlig läsning. /Julia

    SvaraRadera