onsdag 30 januari 2013

Torv i hönshuset

I morgon blir unghönsen 14 veckor gamla och då ska jag försöka ta en liten filmsnutt att lägga upp här på bloggen och på Youtube igen. Jag har fått en hel del mail där folk tycker det är bra att kunna följa utvecklingen från ägg till vuxna höns, så tanken är väl att filma vidare några veckor till.

Torv i hönshuset är bäst, men kan se lite "skitigt" ut.
Jag har även fått en del frågor varför jag har torv som golvströ i hönshuset och inte spån som är vanligare.
Svaret blir att torv har många fördelar jämfört med spån; det har oerhört bättre absorptionsförmåga och är antibakteriellt och ett mer naturligt underlag. Ohyra och flugor gillar inte torv, och när man sen tar ut torven vid utgödsling, så är den bara att lägga på komposten eller till och med direkt ut i trädgårdslandet. Tillsammans med hönsskiten så blir det ett mycket fint gödsel.
Spån däremot bryts ner långsamt, ibland tar det flera år innan den är förmultnad och går att använda som jord/gödsel.
En annan fördel som torv har är att den reducerar och neutraliserar uppkomsten av ammoniak. Ammoniak är ett giftigt och obehaglig ämne som uppstår från hönsens avföring, en stickande frän doft som retar slemhinnor, luftvägar och ögon, onyttigt för både hönsen och oss.

Finns det inga nackdelar med torv då? Ja många ogillar att det ser "skitigt" ut i hönshuset eftersom det dels är ett mörkt material, men också för att torvdammet är synligt och gör att hönshuset ser smutsigt ut.
Spån dammar det också, men där är dammet inte så synligt, så intrycket blir att det ser snyggare ut med spån.
Torvdammet är dock ofarligt eftersom partiklarna är så stora att de inte kan nå ner och fastna i lungorna, det fastnar i flimmerhåren. Damm från spån är dock så fint (trädamm) att det lätt går ner och fastnar i lungorna och är farligt.

Det är ganska stor skillnad mellan torv och torv. Använd helst rejäl torv för häststall och absolut inte sån torv man köper på trädgårdsbutikerna.

Torven är ofta mycket uppskattad av hönsen att krafsa i, bada i (bala) och är både drygt och relativt billigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar