tisdag 16 oktober 2012

Hålla kycklingarna varma

Nu är det ca en vecka kvar innan det förhoppningsvis kläcks några kycklingar ur de ägg som ligger i äggkläckningsmaskinen.
Kycklingar behöver värmekälla för att överleva och har de ingen hönsmamma som kan hålla dem varma så får man ersätta henne med något annat.

Koltrådslampa
Förr så var det koltrådslampor som gällde. En sån är som en gammal vanlig glödlampa fast själva glödtråden är av kol och de avger mycket värme, men också ljus.
Nuförtiden anses koltrådslampor vara gammalmodiga och man har konstaterat att även små kycklingar vill ha en normal dygnsrytm och kunna sova i mörker, vilket inte är förenligt med att använda en lampa som lyser oavbrutet...
Dessutom är de inte så säkra, de kan orsaka bränder och de går ganska lätt sönder och man riskerar att kycklingarna kan hinna dö om man inte har reservlampa och bra övervakning.


Keramisk lampa
Så istället har man börjat använda keramiska lampor som inte avger något ljus utan endast värme. Dessa är dock fortfarande ganska energikrävande och relativt dyra, men som sagt så slipper kycklingarna ligga i ljus hela dygnet och lamporna har vanligen vanlig sockel som gör att de passar i de gamla armaturerna som folk haft till sina koltrådslampor, vilket är bra då man slipper investera i ny dyr utrustning. Dessa "lampor" finns i flera olika storlekar och styrka. Vanligen använder man sig av 250W. De sägs vara mer tåliga och ha bättre livslängd än koltrådslamporna också, så lite tryggare att använda även ur den aspekten.


Brinsea EcoGlow 20
Men vill man vara riktigt modern så finns det alternativ som ofta kallas "elektriska hönor", som är ett slags värmetak, en platta som värms upp, där kycklingarna kan krypa inunder och bli uppvärmda på ett "naturligt " sätt och utan brandrisker och mycket mer energisnålt än de kraftfulla 250W keramiklamporna.
Se till exempel detta värmetak från Brinsea som sägs fungera till ca 20 kycklingar.

Ser onekligen mycket smidigt ut, men jag funderar på om det finns några nackdelar?
Jag kan tänka mig att det finns risk att kycklingarna klumpar ihop sig under och att nån stackare hamnar underst i högen och inte kan ta sig loss och kvävs och sen kan det kanske vara lite opraktiskt att kycklingarna kan hoppa upp på taket och bajsa osv på det?

Men det kostar ungefär lika mycket som en keramiklampa på 250W som jag annars funderade på att köpa för att komplettera min gamla värmelamps-armatur som jag sparat sen 80-talet (som jag då hade koltrådslampor i).

Verkar gå att köpa smidigt från olika ställen på Internet.
20W energiförbrukning är ju mer än 10 ggr lägre än en keramiklampa, så man sparar ungefär 4-5 kr per dygn i elförbrukning, vilket ju inte är fy skam heller.
Funderar allvarligt på att köpa mig en sådan till kycklingarna. Vi får se hur det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar