lördag 27 oktober 2012

Så var de bara 10...

R.I.P lilla kyckling...
I morse var en av kycklingarna död! 
Den låg under värmetaket, så den bör inte ha frusit ihjäl, men det är så mycket som kan gå snett för små kycklingar den första tiden utöver deras enorma behov av värme.

Sonen blev förstås ledsen då han tyckte den som var död var en av de finaste av dem, men sånt är livet och inte mycket man kan göra åt.
Sen blev det ännu mer sorgsna miner då vi konstaterade att den kyckling som kläckts sist av alla (mer än 12 timmar efter den föregående) hade fel på sitt ena ben och att den inte kunde gå ordentligt...
Vi såg detta redan igår, men hade hoppats att det var något tillfälligt som skulle bli bättre.

Jag har haft tusentals kycklingar under åren och det händer ibland att någon enstaka har problem med sina ben. Kanske var det därför den hade svårt att ta sig ut ur ägget och kom sist, eller så fick den någon form av skada efter kläckningen inne i äggkläckningsmaskinen, kanske fastnade med foten i nätbottnen eller något. Hur som helst så kunde den inte gå och hade därmed problem att ta sig till mat och vatten och låg bara ensam kvar hela tiden och pep när de andra var ute och åt.
Så den fick jag tyvärr ta bort då vi inte ville att den skulle lida i onödan... Det är aldrig kul att behöva ta bort djur, men som ansvarsfull djurägare ska man heller aldrig låta djur lida i onödan.

Så nu är det bara 10 kycklingar kvar. Som det ser ut just nu så äter och dricker alla bra och är väldigt aktiva. Så vi hoppas förstås att de som är kvar ska klara sig, men den första veckan är det inte ovanligt med dödsfall, så vi får se hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar