fredag 5 oktober 2012

Höns och andra fjäderfän



Jag tänkte skriva lite om en annan hönsbok jag har hemma. Det är; "Höns och andra fjäderfän" av Kristina Odén.

Den här boken innehåller en del information om vad man behöver veta för att skaffa och ta hand om sina höns; Hönshus, foder, sjukdomar, olika raser, m.m. Den innehåller dessutom en del information om andra fjäderfä som; gäss, ankor, kalkoner, duvor och pärlhöns.

Genomgången av hönsraser i boken är helt okej även om det mest är teckningar och inga bilder.
De första 50 sidorna i boken (som innehåller 190 sidor) ger en historisk och övergripande genomgång av höns i allmänhet och en del anatomi osv. Sen är boken ganska varierad. Även slakt och lite mer produktionsinriktad information finns med.
Jag kan möjligen tycka att boken är lite för generell ibland och att man saknar en del detaljer. Den är lättläst och har bra register om man vill slå upp saker. Det finns till och med en del recept på olika äggrätter m.m.

Det är absolut en läsvärd bok, men kanske inte bästa valet för nybörjaren eller den som har höns i liten skala för hobbybruk? Den kom ut 1994 och sen även en andra häftad upplaga 1999 och känns därmed kanske inte helt modern.

Den här boken tycks dessutom vara slutsåld på förlaget och jag är tveksam till om man ger ut en ny upplaga, så det är kanske på bibliotek eller antikvariat man har störst chans att hitta boken idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar