torsdag 15 november 2012

Industrihöns

De höns som finns på ägg- eller broilerfabrikerna runt om i världen är inte "vanliga" höns som man spärrat in, utan det är speciellt framavlade produktionshöns, även kallade hybridhöns eller industrihöns.
Självklart är det ett antal av våra gamla "normala" hönsraser som ligger till grund för dessa hybridhöns, men genom mycket selektiv och intensiv avel har man kommit fram till varianter som skiljer sig ganska mycket från ursprungsraserna.

En värphönshybrid har framavlats med syftet att få fram en höna som äter lite, växer snabbt, tar liten plats, börjar värpa tidigt, värper stora ägg och värper otroligt mycket.
Det låter kanske idealiskt för alla hönsägare att ha en sån typ av höns, men det man också ska känna till är att med dessa "goda" egenskaper följer ett flertal negativa egenskaper och beteenden som man inte brytt sig om.
För det första finns det inget djur som i naturen skulle fungera på det högproducerande sätt som dagens industrihöns. Tanken med värphybrider är att de ska leva max i 80 veckor, dvs i ca 18 månader. Vid det laget är det inte längre ekonomiskt att behålla dem längre då deras kroppar är utbrända både på in- och utsidan efter ett onaturligt hårt liv som "äggmaskin". Äggen de värper börjar dessutom bli för stora, vilket gör dem svårare att paketera och dessutom innebär lidande för hönan.


Det finns de som "räddar" dessa industrihöns i förhoppning att göra de stackars hönsen en god gärning, men dessa höns har dels genetiskt avlats fram för att slita hårt en kort period i en "fabriksmiljö" och dels levt hela sitt liv i en miljö där normala hönsbeteenden inte gäller. Det här innebär ofta att de sällan anpassar sig väl till en mer "idyllisk" miljö med gott om utrymme och socialt liv tillsammans med "vanliga" höns. De har helt enkelt varken lärt sig att uppföra sig som vanliga höns och de har också fått många egenskaper bortavlade som är bra att ha i världen utanför äggfabriken.

Om man själv kläcker ägg från industrihöns så kan man lyckas något bättre då de slipper växa upp i fabriksmiljön, men som sagt är de även genetiskt framavlade så att de saknar många av de egenskaper vi värdesätter på våra vanliga hönsraser.

Man skulle kunna jämföra en industrihöna med en F1-racerbil. Bägge är specialbyggda att fungera och prestera exceptionell i en speciell miljö.
Om man tar ut en F1-bil från sin racerbana och vill använda den som en vanlig bil på gatorna, så är risken stor att det inte fungerar så bra varken med körningen eller i relationen till övriga trafikanter, eftersom F1-bilen bl.a saknar lysen, blinkers, bagageutrymme och att minsta grop eller buckla i vägbanan kan få den att krascha. Och att ge sig ut på en grusväg på landet är verkligen inte att tänka på. Ändå är F1-racern och en vanlig Volvo bilar bägge två...

1 kommentar:

  1. Trots att hönserierna förbättrats under åren så kan man ju inte säga att de har det bra,de ser fan inte vackra ut,förfärligt..
    Kul blogg föresten..

    SvaraRadera