torsdag 15 november 2012

Kycklingarna 3 veckor gamla

Idag blir kycklingarna 3 veckor och de växer och utvecklas från dag till dag.
Eftersom det var ovanligt milt väder ute så kunde jag gräva upp lite daggmask åt dem att fira dagen med. En av tuppkycklingarna var dock livrädd för de små slingriga maskarna och höll sig på betryggande avstånd när hans kompisar glufsade i sig. Han var allt en riktig "chicken", haha.

Det är ganska kul att se när kycklingar får tag på något större mumsbit, ofta rusar de då omkring med föremålet i näbben och piper högljutt, vilket resulterar i att resten av gänget tar upp jakten och försöker få tag på godbiten. Ofta blir den som hittade godiset från början, snuvad på det mesta, vilket kan tyckas korkat då den hade kunnat äta allt själv om den "hållit näbben".
Det beteendet kallas "födorusning" och syftet är att få hjälp med att finfördela godbiten i mindre delar med hjälp av dragkamp från kompisarna, eftersom höns inte kan tugga. Fiffigt va?
Efter maten ägnade de en lång stund åt att putsa och sköta sina nya fina fjädrar. Några tog ett sandbad tillsammans i sandlådan (se bilden).
Funderar på att väga en kyckling i morgon och se vad de ligger på för vikt nu. Alla åtta är relativt jämnstora än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar