tisdag 18 december 2012

Fixar i hönshuset...

Efter någon veckas dåligt samvete så är jag på gång... Jag håller på att fixa med sittpinne och gödselskiva till hönshuset och det är snart klart.
Det blir en egen konstruktion, oprövad men baserad på tidigare erfarenheter.

Många spikar bara upp en sittpinne från vägg till vägg i hönshuset och sen är det klart. Problemet är att då hamnar allt hönsskit på golvet under sittpinnen.
Det är på natten hönsen skiter som mest och det gör att det snart blir ganska grisigt under sittpinnen och där sen hönsen på dagen springer runt och skitar ner sig.

Så det vill man alltså undvika till varje pris och det bästa sättet är att helt enkelt sätta upp en skiva eller platta under sittpinnen som allt skit landar på. En sån kallas gödselskiva.
Golvytan under skivan blir därmed inte nedsmutsad och man får en större yta i hönshuset som hönsen kan vistas på.

Det största problemet brukar dock vara att hönsen tar sig upp på gödselskivan och kletar omkring där istället, vilket heller inte är bra. Så då brukar krävas att man sätter någon form av nät över skivan så att skiten får vara ifred.
Lämpligen tar man sedan dagligen och skrapar av den skit som samlats på gödselskivan, ner i en skottkärra eller hink och man får en betydligt bättre miljö i hönshuset.
Hönsskit är nämligen mycket "starkt" och bildar nästan omedelbart ammoniak som inte är nyttigt vare sig för oss eller hönsen. Så ut med skiten varje dag och alla mår bättre!
Man kan även med fördel strö lite torv på gödselskivan, vilket drastiskt minskar uppkomsten av ammoniak och dessutom motverkar flugor och annat som gillar skit.
Torv/skitblandningen som man mockar ut lägger man i komposten där den snabbt bryts ned och ger en perfekt gödsel att använda i trädgården.

Så gödselskiva är alltså ett måste, men man bör tänka på att undvika att fästa skivan direkt mot vägg, eftersom det då uppstår en lämplig miljö för kvalster och annan ohyra att gömma sig på, samt att det är bra att luft fritt kan cirkulera kring gödselskivan för att motverka lukt osv.

Jag har sett konstruktioner där gödselskivan med ovanförliggande sittpinne, närapå svävar fritt i luften, genom att man hängt upp det hela med kedjor ifrån taket.
Men höns ogillar när deras sittpinne "svajar" och rör sig, så av det skälet vill man att den ska sitta fast ordentligt, vilket gör att någon form av kompromiss måste ordnas...

I mitt fall har jag tänkt att fästa gödselskivan i väggen med konsoler som sitter i konsolskena och därmed enkelt går att reglera höjden på sittpinnen/gödselskivan, vilket kan vara bra då det dels ger viss stabilitet samtidigt som det ger utrymme mellan skivan och vägg för luftning och att undvika kvalstergömmor osv. Att kunna reglera höjden på sittpinnen enkelt är också bra om man har ungdjur som växer upp.

Men konstruktionen blir dock lite för "tung" i mitt fall för att jag ska kunna förlita mig på konsolerna. Skivan är 2 cm tjock, drygt 60 cm bred och ca 130 cm lång och med typ 5 vuxna hönor på ca 3 kilo stycket, så blir det till att ordna med förstärkning.
Jag tänkte testa med att ha två kedjor i framkant av skivan som är upphängda i taket. Då avlastar dessa hela skivan så att den del som sitter i konsolen och väggen endast förankrar den men inte behöver ta så mycket tyngd.

Att ta bort hela skivan kommer då bli väldigt enkelt. Bara att haka loss karbinhakar på kedjorna och lyfta upp skivan ur konsolskenorna. Praktiskt vid storstädning!

Skivan är en laminerad "bänkskiva" av MDF, som bör hålla några år och ska vara lätt att skrapa ren. Nätet ovanför tänkte jag testa med ett plastnät med 50x50 mm rutor, men blir det inte bra så tar jag vanligt fyrkantsnät istället.
Sittpinnen blir en avfasad 45x45 regel som fästs upp ca 15 cm ovanför gödselskivan. Nätet sitter sen  ungefär 5 cm under sittpinnen.

Så är det alltså tänkt att det ska bli och jag håller på att snickra ihop hela konstruktionen i garaget nu. Jag återkommer med bilder när det är klart och vid monteringen, så får vi se hur det blir.

När man beräknar hur mycket sittpinne man behöver till höns, så är det bra med max 5 stora höns per meter. Ofta sätter man flera sittpinnar bredvid varandra för att få mer plats och då är det viktigt att sätta pinnarna minst 30 cm ifrån varandra så att hönsen inte kan sitta och skita på varandra.

1 kommentar:

  1. Vi har byggt enligt din beskrivning, men vi har även lagt lösa plastskivor på träkonstruktionen. Sådana skivor som man lägger under diskmaskiner. Lätta att ta ut och skrapa av och sedan spola av. Givetvis har vi ett lutande gallernät ovanför så inte hönsen kommer åt skiten. Gallernätet av en s k kompostbur som man köper i fyra delar

    SvaraRadera