måndag 17 september 2012

Hönskunskap

Jag tror jag har läst varenda hönsbok som finns och tänkte här i bloggen försöka recensera de böcker jag har hemma. Så håll utkik efter mina boktips!

Liksom med de flesta husdjur så är det en stor fördel att vara någorlunda påläst innan man skaffar höns. Tyvärr är det många som skaffar höns med inställningen; "hur svårt kan det vara?" och gör precis tvärtom och skaffar först hönsen och sen börjar fundera på hur de ska bo och skötas om.

Det går också att skaffa sig kunskap och information om höns från olika forum, Facebook-grupper, hemsidor och bloggar (som den här), men det är tyvärr inte alltför ovanligt att man då råkar ut för felaktig information, allt från små faktafel till humbug och stundtals totalt vansinniga råd.
Är man lite påläst kan man åtminstone lättare utvärdera den information man sen hittar på "nätet"...
Utgivna böcker har fördel av att de är faktagranskade innan de trycks, men nackdel med att de lätt blir "gamla" och lite inaktuella.

Genom att gå med i en hönsförening får man också en möjlighet att lära sig det mesta om höns, men oftast kommer av naturliga skäl föreningslivet in en stund efter att man hållit på med hönsen ett tag. Men har du möjligheten att planera och vill bli en optimal hönsuppfödare så är det alltså ett bra tips att gå med i en förening innan du skaffar dina hönor.

Det finns en hel del föreningar och klubbar som är av intresse för den hönsintresserade, men jag tänker framförallt rekommendera att börja med Svenska Rasfjäderfäförbundet som har funnits sedan 1975 och bland annat ger ut en trevlig tidskrift sex gånger om året och arrangerar utställningar och annat spännande för den hönsintresserade.

Att besöka duktiga uppfödare, fråga och observera hur en erfaren hönsuppfödare har sina höns kan också vara mycket värdefullt och ge mycket kunskap. Även här kan det vara på sin plats att påpeka att alla som har, eller har haft höns, nödvändigtvis därmed varken behöver vara duktiga eller göra rätt. Jag har själv besökt uppfödare som haft höns i många år men som trots detta haft misskötta höns som levt i misär.

Praktisk erfarenhet är såklart viktigt och kan ge kunskaper som inte kan förmedlas i någon bok, hur bra den än är. Därför är det oftast bra att börja i ganska liten skala och känna sig för ett tag innan man gör några större satsningar.

Det finns också många regler och bestämmelser som är viktiga att känna till för den som vill skaffa höns. Kontrollera t.ex alltid först vilka lokala regler som gäller hönshållning i just din hemkommun (de har oftast en hemsida med information. Titta under Miljö).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar