tisdag 13 november 2012

Ohyra på höns

Ohyra på höns är ett "kärt" ämne som ofta leder till hätsk debatt.
Det finns många typer av ohyra som höns kan drabbas av; löss, loppor, kvalster, fotskabb/kalkben och diverse andra parasiter.

Rent generellt kan man säga att höns som mår bra och lever i en bra miljö, klarar av att hålla sig själva fria från ohyra!
När höns drabbas av ohyra är det så gott som alltid ett tecken på att något annat är fel; hönsen kan vara sjuka eller sakna rätta förutsättningar att ta hand om sin hygien.
Tyvärr inriktar sig de flesta hönsägare på att då börja bekämpa ohyran istället för att se till att återställa och fixa det som är orsaken till att ohyran dök upp.

Höns räknas normalt till de födoproducerande djuren, dvs vi människor äter saker som kommer från våra höns, antingen kött eller ägg.
Att medicinera eller använda gifter på födoproducerande djur är strikt reglerat av det primära skälet att vi månar om vår egen hälsa. Sekundärt att vi månar om miljön och våra djur.

Som regel ska läkemedel och annat som vi utsätter hönsen för, ha försvunnit ur kött eller ägg innan vi själva äter av dessa. Den tiden som det tar för ett preparat att försvinna ur "systemet" kallas för karenstid.
När det gäller höns har det visat sig att de har en tendens att kunna lagra substanser och gifter väldigt länge i sina kroppar och att dessa även förmedlas via äggen! Det är ett av skälen till att det idag i princip inte finns några läkemedel eller preparat som är tillåtna att använda på höns!

Men bland de som håller höns som hobby och självhushåll, så bryr man sig sällan om dessa regler och det är även bland dessa hobbyuppfödarna som de stora problemen med ohyra och sjukdomar finns...
Det kan tyckas konstigt att det mest är i små flockar med hobbyhöns som det råder mest problem med ohyra och att det är där vi, relativt hämningslöst, vräker farliga gifter och andra otillåtna substanser i och på hönsen!

Ta väl hand om era höns så slipper ni problem med ohyra! Och om ni ändå får problem med ohyra så inrikta er primärt på att ta reda på varför? Oftast är det sjukdomar av något slag som utlöser ett angrepp av ohyra. Det kan vara bristsjukdomar eller smittsamma virus och då gäller det att försöka vända detta tillstånd först och om ohyran måste bekämpas, så gör detta med ofarliga medel som såpbad osv istället för att börja spraya på gifter som är avsedda för helt andra ändamål!

Tupp som tar ett sandbad för att hålla sig fri från ohyra.
Friska höns avskyr att få ohyra på sig och kommer därför att göra vad de kan för att bli av med dem på egen hand om de bara har rätt förutsättningar för detta.
Ge hönsen bra foder så de inte lider brist på näring, mineraler och vitaminer. Se till att hönshuset är torrt och rent och med bra ventilation. Låt dina höns få rejält med utrymme att vistas på och möjlighet att vistas i solljus ofta och helst utomhus. Se till att alla höns har möjlighet till rena och fräscha sandbad och att de kan hålla sin fjäderdräkt ren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar